En säkrare handel för både personal och kund

Smittsamma virus och bakterier utgör ett problem för stormarknader och butiker. Desinfektion av handscanners, kundvagnar och kundkorgar har blivit alltmer viktigt för handeln för att kunna säkerställa en så hälsosam miljö som möjligt för sin personal och sina kunder. Som alternativ till klassisk kemisk ytdesinfektion, som sliter hårt på ytskikt, finns produkter som effektivt desinficerar med UV-C-ljus. Dessa sparar tid för personalen och säkerställer hög desinfektion av objekten.

Ica Kvantum Skellefteå har testat UV-C-desinfektionslösningar, i september 2020 installerades de första boxarna i butiken.

– Man räknar med att kemisk ytdesinficering sanerar mellan 60 och 70 procent medan den här maskinen åtminstone tar bort 99 procent. Dessutom är det miljövänligt och kostnadseffektivt eftersom vi inte behöver använda några kemikalier. Fram tills nu har det gått flera flaskor ytdesinfektion per dag, berättar butikschefen Alexander Björk.

Användningen av UV-C har en lång historia, redan i slutet av 1800-talet visade forskning att UV-C-ljus kunde användas för att eliminera bakterier och virus. UV-C-ljus har våglängder som är kortare än synligt ljus, våglängderna ligger mellan 100 nm och 280 nm. Mikroorganismer har svagt skydd mot UV-C och kan inte överleva långvarig exponering av det. Nya teknologilösningar inom LED-industrin gör det möjligt att desinfektera genom att använda specifika våglängder i UV-spektrumet för att optimera effekten.

100% av levande coronavirus elimineras på mindre än 5 sekunder.

En annan butik som också har sett värdet i att använda UV-C är Ica Kvantum Piteå.

– Vi hade aldrig kunnat desinficera kundvagnar och kundkorgar själva och med 100 procents säkerhet kunnat säga till kunden att det är lugnt.
Dessutom behöver personalen inte tvätta rent självscanningsdosorna för hand. Det sliter mycket på händerna, det är ju alkogel som inte alltid är så bra för hyn. Så arbetsmiljön för personalen har också blivit bättre. Nu kan de också fokusera på att hjälpa kunderna, så det är många fördelar, säger Ica handlaren Daniel Stenmark.

Intrx har ett samarbetsavtal med Whitebox för att tillsammans hjälpa handeln tackla utmaningen med sanering av kundkorgar, kundvagnar och handscanners. Whiteboxs LED-moduler är testade av ett oberoende statligt laboratorium för universitetssjukhus och rapporten visar att 100% av levande coronavirus elimineras på mindre än 5 sekunder.

– Det känns väldigt spännande och kul att vi nu tillsammans med Intrx får hjälpa butikerna skapa bästa förutsättningar att hålla en hälsosam och frisk butiksmiljö, kommenterar Anton Pettersson, försäljningschef på Whitebox.

Vill du veta mer om sanering med UV-C?

Välkommen att ringa eller skicka ett meddelande via e-post till mig!

Johan Panke
019 277 28 23 / 072 402 84 23
johan.panke@intrx.se