Minimalt svinn, maximal effektivitet

K-Citymarket Länsikeskus minskade svinnet med 85 procent med hjälp av potatislyftar från Agripo. Samtidigt ökade effektiviteten hos de anställda.

K‑Citymarket Turku Länsikeskus
Rudolph Järvinen, avdelningschef och Juha Jylli, köpman, K‑Citymarket Turku Länsikeskus

Den stora renoveringen av K-Citymarket Länsikeskus i Åbo slutfördes i slutet av förra året. I samband med renoveringen byttes även de gamla potatisborden ut i frukt- och gröntavdelningen och dessa ersattes redan i början av hösten med potatislyftar från Agripo.

Vi använde Agripo i min förra butik, K-Citymarket Puuvilla Pori, och jag har enbart positiva erfarenheter. Tack vare Agripo får våra kunder alltid rotfrukter av bästa kvalitet, säger K-Citymarket Länsikeskus butiksägare Juha Lylli.

Agripo-systemet är designad för en effektiv försäljning av rotfrukter i livsmedelsbutiker. Systemet förbättrar effektiviteten, ekonomin, logistiken och minskar avsevärt svinnet vid försäljning av lök, potatis och andra rotfrukter. Dessutom förbättrar Agripo arbetsergonomin betydligt eftersom tunga lyft inte längre behövs.

Tidigare tömdes potatissäckar traditionellt för hand till stora, öppna exponeringsmöbler i Länsikeskus. Enbart för fyllningsarbetet behövde man avsätta en till två personal per dag. Det var ett hårt och smutsigt arbete som inte direkt var någons favorituppgift. Agripos elektriska hiss lyfter 250 kilo potatis åt gången till en ergonomiskt korrekt höjd i en ljusskyddad behållare. Övergången till det nya systemet har effektiviserat frukt- och gröntavdelningen och resultaten var synliga bara efter några veckors användning.

En av de viktigaste förändringarna har varit minskningen av svinnet. Tidigare plockade vi varje morgon för hand bort tiotals kilo potatis som hade blivit gröna på grund av ljuset i de öppna lådorna och fick slänga dem. Nu är svinnmängden lika stor under en vecka som den tidigare var under en dag, säger Rudolph Järvinen, chef för frukt- och gröntavdelningen.

På Länsikeskus blev kunderna snabbt vana vid de nya potatislyftarna. Tack vare dem hålls avdelningen renare och skapar ett fräscht och högkvalitativt urval. Jordig lösviktspotatis förvaras snyggt i Agripo, det är alltid i rätt mängd på trågen och utbudet håller sig ännu fräschare.