Tillsammans räddar vi liv på arbetstid

Färre svenskar har gett blod under pandemin. Nu när sjukvården behöver ta igen vård som fått vänta, råder blodbrist i många regioner. Precis innan pandemin bröt ut, i november 2019, lanserade Sveriges blodcentraler satsningen ”Rädda liv på arbetstid”. Hundratals företag och organisationer har anslutit sig och fler behövs.

Thomas Engström

Många känner säkert att de skulle vilja ge blod men upplever att tiden inte räcker till. Därför gör vi på Intrx som hundratals andra arbetsgivare och uppmuntrar våra medarbetare att ge blod på arbetstid.

Thomas Engström som arbetar som Projekt- och säljstöd på Intrx har lämnat blod sedan 90-talet.

– Jag är snart uppe i 100 gånger totalt, så det har ju blivit några liter. Det känns bra att kunna bidra till något som är så viktigt, säger Thomas.

För den som är mellan 18 och 60 år samt frisk, är chansen stor att kunna ge blod. Som mest kan man ge blod fyra gånger om året och hela besöket tar 30-45 minuter.

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

Vi vill uppmuntra fler arbetsgivare att underlätta för sina medarbetare att ge blod. Ta möjligheten ni med!

Klicka här för att läsa mer och delta i satsningen ”Rädda liv på arbetstid”.